Wemeldinge

De Oosterschelde is voor de duikers een aantrekkelijke plaats voor het beoefenen van onze sport. Vele Manta-leden gaan duiken rond Wemeldinge. De fauna en flora onder water is er zeer rijkelijk en gevarieerd. In Wemeldinge zijn er 2 campings (camping Klein stelle - vlak achter de dijk, en camping Linda - rechts van het dorp Wemeldinge, links naast de jachthaven).

Er zijn 2 vulstations in Wemeldinge:

Heel wat duikers hebben er een vaste stek, zijn elk weekend aanwezig en brengen er ‘s zomers hun vakantie door. Er kunnen mooie uitstappen gemaakt worden naar het Veerse Meer, Veere, Goes, Vlissingen, Zierikzee, etc.


Routebeschrijving Wemeldinge (dijk) vanuit Gent (reisduur +/- 1,20u):

Kennedylaan nemen en richting Nederland volgen. Na de grensovergang, de pijlen Goes (Tol) volgen, tot aan de Westerscheldetunnel. Meer informatie over de tunnel vind je op www.westerscheldetunnel.be.

of de binnenring R4 volgen tot in Zelzate, via Sas van Gent, verder richting Terneuzen (pijl Goes (Tol) volgen).

Eens uit de tunnel, autosnelweg A58 nemen, richting Bergen-op-Zoom. Dan, de tweede afslag nemen ttz Kapellen (eerste was Goes). In Kapelle richting Wemeldinge rijden.

Na de doortocht van Kapelle neemt men richting Wemeldinge – éénmaal op de weg naar Wemeldinge (Wemeldingse Zandweg) – na ongeveer 3 km links afslaan (er staat een pijltje met camping De Klein Stelle) – de Blauwhuisweg op – en blijven volgen tot splitsing – mee naar rechts afbuigen (er staat weer een wegwijzer 'Klein Stelle') – nu ben je op de Hoogeweg – die helemaal uitrijden tot aan het water – daar links afslaan en de steldijk op – tussen dit punt (duikplaats de Punt) en 4 km verder (duikplaats Kattendijke, laatste breker) heb je afgesproken met je duikbuddy.


Grevelingen

algemene info

Het Grevelingenmeer is een voormalige zee-arm van de Noordzee, gelegen tussen de provincies Zuid-Holland en Zeeland. In het kader van de Deltawerken werd de Grevelingen afgesloten van de zee door de Grevelingendam (1965) en de Brouwersdam (1971).

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa en heeft een maximum diepte van 48 meter. Het zoutgehalte wordt op peil gehouden door de Brouwerssluis, een doorlaatsluis in de Brouwersdam, waarmee zeewater ingelaten wordt, maar getijdenwerking is er niet meer.

De duikplaatsen aan het Grevelingenmeer zijn geliefd omwille van het rustige karakter van de duiken (niet- stromend water).
In 2007/2008 heeft men heel wat moeite gedaan om de duikplaatsen aantrekkelijker te maken. Zo zijn er op de populairste duikplaatsen Scharendijke, Den Osse, ’t Koepeltje en Dreischor steigers aangelegd om het water gemakkelijker in en uit te gaan, er staan eveneens toiletten op de geasfalteerde parkings.

Het onderwaterleven is ook het rijkst in het westelijk gedeelte vanwege het hogere zoutgehalte. Het leven bevindt zich ook meestal op geringere diepte want hoe dieper men gaat, hoe minder zuurstof (en dus minder leven). Het zicht is vaak relatief beter dan in de Oosterschelde maar kan op drukke dagen best tegenvallen.




Duikplaats Scharendijke - duikplan:

Sinds 2001 ligt op deze plaats een kunstmatig rif, opgebouwd uit reefballs. Dit rif wordt ook het kabbelaarsrif genoemd, naar het duikcentrum vlakbij de duikplaats.

Deze reefballs vind je tussen 5 en 15 meter recht voor het trapje waar je de dijk oversteekt. Je kan hier op verschillende plaatsen te water gaan. Voor de mooiste duik moet je echter een kleine wandeling maken tot aan het tweede strekdammetje, waar je meteen bij het afzakken een klein wrakje kan bewonderen. Daarna kan je rustig terugzwemmen en het water verlaten op het strand vlak voor het trapje. Scharendijke is ook een ideale plaats voor opleidingsduiken, hiervoor werden twee platvormen afgezonken, eentje op 9 meter en eentje op 24 meter. Aangezien er in de grevelingen geen getijden heersen kan je hier de hele dag door duiken. Het is dan ook een zeer drukbezochte duikplaats, zowel door Nederlanders, Belgen als Duitsers.




Op vrijdag 8 juli 2011 is het betonnen wrak Le Serpent in het Grevelingenmeer nabij duikplaats het Kabbelaarsrif afgezonken (achter de rifbolders) om daar dienst te doen als duikwrak voor sportduikers. Het dek van het wrak bevindt zich op 23 meter diepte. Het beduiken van dit wrak is slechts toegestaan mits men duikt binnen de brevetdoelstellingen van zijn/haar duikorganisatie. Het gebruik van een reel is verplicht.


Inloggen

Lidnummer invullen

Toon Wachtwoord invulen

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?
Vul hier jouw emailadres in en we sturen jouw een mail, als we het emailadres terugvinden in onze database.

Sluiten